top of page
Search

Importanța gramaticii engleze: Cât de mult contează să vorbești corect gramatical?


Imaginează-ți că încerci să construiești o casă cu lemn, dar fără cuie, șuruburi sau lipici.


Cum s-ar păstra structura compactă?


Nicicum. Ar cadea în bucăți.


Așa este să vorbești în engleză fără o gramatică adecvată.


Fiecare propoziție este doar o grămadă amestecată de cuvinte!


Gramatica limbii engleze este unul dintre cele mai importante elemente ale studiului tău lingvistic. Din păcate, poate fi și unul dintre cele mai complexe și dificile.


În acest articol, îți vom arăta de ce gramatica engleză contează în diferite situații, de la conversații informale la comunicare profesională.


De asemenea, te vom ajuta să studiezi gramatica mai eficient, concentrându-ne pe conceptele care sunt cele mai importante pentru tine!



Importanța gramaticii engleze: învăță regulile care contează cel mai mult pentru tine


Cât de importantă este gramatica engleză în viața de zi cu zi?


Gramatica corectă este cheia pentru ca și tu să poți vorbi limba engleză fluent și cu încredere. Cunoașterea gramaticii te va ajuta să eviți erorile care fac ca engleza ta să sune ciudată pentru vorbitorii nativi.


Există, de asemenea, anumite situații în care gramatica engleză este deosebit de importantă. De exemplu, dacă mergi la un interviu de angajare într-o țară vorbitoare de limbă engleză sau la o companie străină din România, angajatorul va fi interesat de calitatea englezei tale vorbite și scrise. De fapt, într-un sondaj recent realizat de recrutorii de locuri de muncă din Marea Britanie, 50% au spus că ortografia și gramatica greșite sunt cel mai mare motiv pentru care le-ar plăcea o aplicație.


O gramatică corectă nu va demonstra doar abilitățile tale de a vorbi în engleză - va arăta, de asemenea, că ești sârguincios și că ești atent la detalii.


Acest lucru este la fel de important dacă dorești să studiezi în străinătate. Este posibil ca colegiile și universitățile să îți evalueze limba engleză academică pe baza cunoștințelor tale de gramatică engleză.


Gramatica este chiar importantă pentru viața ta socială. Știai că persoanele din aplicațiile de întâlniri online au cu 14% mai puține șanse să discute cu cineva care folosește o gramatică slabă? În plus, când întâlnești oameni noi sau vizitezi locuri noi, ultimul lucru pe care îl vrei este să fii înțeles greșit! Pentru a evita confuzia prietenilor sau să comanzi mai multe băuturi decât intenționezi, trebuie să ai o idee fermă despre cum să îți structurezi cuvintele.


Cu toate acestea, amintește-ți că în unele situații este bine să te relaxezi și să nu pui prea multă presiune pe tine cu gramatica. De exemplu, când trimiteți mesaje text unui prieten apropiat, este bine să folosești un limbaj casual sau mai simplificat. A vorbi online este un mod fantastic de a te conecta cu vorbitori de engleză nativă sau nu într-un mediu prietenos și fără presiune.



Cel mai important pentru tine este să descoperi cum să exersezi gramatica limbii engleze


După cum tocmai am văzut, gramatica engleză este importantă pentru diferite persoane din diferite motive. Dacă înveți gramatică de bază pentru o călătorie în SUA, ai nevoi diferite de cineva care aplică la un program de licență la o universitate de limbă engleză.


Deci, cum poți învăța gramatica mai ușor și mai repede?


Începe prin adunarea unor resurse gramaticale cuprinzătoare de calitate pentru a îți restrânge învățarea. De exemplu:


„Collins Easy Learning Grammar and Punctuation” are un index foarte bine organizat din care poți alege cu ușurință subiecte care nu îți sunt familiare. Poate știi deja despre verbele modale, dar ... timpul Present Perfect Continuous ?! Ce e aia? Accesează pagina 106 pentru a afla.


Cartea include o mulțime de exemple clare despre cum și de ce anumite gramatici sunt folosite în limbajul de zi cu zi, astfel încât vei stăpâni gramatica de care ai nevoie în cel mai scurt timp.



Spre deosebire de site-urile tradiționale de învățare a limbilor străine, Englishable folosește o abordare naturală care te ajută să ajungi în timp la limba și cultura engleză. Vei învăța limba engleză așa cum se vorbește în viața reală.



Iată 8 pași pentru a învăța cu ușurință gramatica pe cont propriu


1. Învață cât de multe cuvinte poți!

Pentru a învăța cu ușurință gramatica, cuvintele sunt baza oricărei limbi. Cumpără-ți un dicționar (sau descarcă unul) și caută cuvintele noi pentru tine. Folosește fiecare cuvânt nou cât de des poți, pentru a îl reține pe termen lung.


2. Vorbește cu oamenii!

O limbă te integrează în societate. Încercarea de a o învăța fără să vorbești cu alte persoane este greu. Profită de orice șansă pe care o ai de a vorbi cu oamenii, chiar și la telefon. Învață gramatică pe măsură ce asculți cum alții folosesc cuvintele, chiar dacă nu știi regulile. Cu cât auzi mai mult cuvintele folosite corect, cu atât înveți mai mult.


3. Uită-te la filme!

Cel mai bun mod de a învăța gramatica este să vizionezi filme și emisiuni de televiziune în limba engleză. De exemplu, unul bun de urmărit este „The Big Bang Theory”, pentru că în special personajul lui Sheldon Cooper corectează gramatica personajelor care greșesc.


Iată câteva sugestii de a profita de filmele / emisiunile de televiziune care te pot ajuta.

  • Alege ceea ce îți place și ascultă cu atenție.

  • Întoarce-te la propozițiile din care nu ai înțeles nimic.

  • Încearcă să vizionezi cu subtitrări în limba engleză pentru a te ajuta să înțelegi ce spun oamenii cu accente grele.


4. Solicită corecții!

Majorității oamenilor nu le place să îți spună că folosești un cuvânt incorect, deoarece cred că s-ar putea să te ofenseze. Cere oamenilor să te corecteze atunci când este nevoie, astfel încât să poți învăța din greșelile tale. Când ai ceva editat și corectat, verifică-l cu documentul original pentru a vedea unde ai greșit. Corectează-te și pune în practică!


5. Stăpânește părțile de vorbire!

Acum, că știi multe cuvinte, ar trebui să știi cum să le folosești într-o propoziție. Poți face acest lucru punând toate cuvintele pe care le cunoști în părți de vorbire. Trebuie să știi acest lucru atunci când înveți gramatica, deoarece părțile de vorbire îți vor spune cum să folosești cuvântul într-o propoziție. Mai jos sunt enumerate diferitele părți ale discursului și descrierile lor.


• Substantiv - este numele unei persoane, loc sau lucru. Ele pot fi substantive proprii, care sunt nume specifice, cum ar fi Julie, Universitatea Cambridge (Cambridge University) și iPhone sau substantive comune ori termeni generali, cum ar fi fată (father), școală (school) sau telefon inteligent (smartphone).

• Pronume - ia locul unui substantiv într-o propoziție. Tipurile de pronume sunt personale: el, ea (he, she, it); posesive: al meu, al ei, al lui (mine, hers, his); reflexive: eu însumi, ea însăși, el însuși (myself, herself, himself); reciproce: unul pe altul (each other); relative: aceea, care, cine, cui (that, whichm who/m, whose); demonstrative: acesta, acela (this, that); interogative: cine, ce, al cui (who, what, whose); și nedefinite: oricine, orice, nimic, cineva (anyone, anything, nothing, somebody).

• Adjectiv - descrie un substantiv sau un pronume, adică fată drăguță (cute girl), școală prestigioasă (prestigious school), telefon inteligent gri (grey smart phone)

• Articol - un adjectiv special folosit pentru a defini un substantiv ca definit the sau nedefinit un / o (a / an)

• Verb - cuvânt de acțiune, adică a sări (to jump), a merge (to go), a vorbi (to speak), a fi (to be)

• Adverb - descrie un verb, un adjectiv sau un alt adverb, adică sări în sus (jump high), mergi încet (walk slowly), foarte drăguț (very nice)

• Conjuncție - pune împreună două părți ale unei propoziții sau două propoziții: și, sau, dar (and, or, but)

• Prepoziție - arată poziția sau direcția, folosită cu un substantiv sau pronume, adică: El a urcat scările. (He went up the stairs.) Alte exemple: Julie a venit de la școală. (Julie came to school.)

• Interjecție - cuvinte care arată emoții, adică Wow !, Ouch!


Când faci un efort pentru a identifica cuvintele ca părți de vorbire tot timpul, îți faci o idee mai bună despre modul în care cuvintele se reunesc într-o propoziție. Poate părea multă muncă, dar dacă o faci des și suficient de mult, devine automată. Nici nu te vei mai gândi la asta.


6. Caută modele!

Vei observa modele pe măsură ce identifici părți de vorbire într-o propoziție. Încearcă să le identifici fără să îți verifici notele gramaticale și urmează tiparele atunci când creezi propriile propoziții. Vei vedea cum au dat roade eforturile tale de până acum.


7. Exersează formele verbale!

Conjugarea sau formele verbale sunt una dintre cele mai mari provocări în învățarea gramaticii. Conjugarea schimbă un verb într-un fel pentru a îți oferi informații despre acesta. Poate fi timpul, persoana, numărul, aspectul, diateza, modul sau genul. Probabil știi despre timpul prezent, trecut și viitor. Acestea sunt conjugări de timp.


Există două tipuri de verbe când vine vorba de conjugare, regulate și neregulate. Verbele obișnuite sunt ușoare, deoarece urmează un model. Un exemplu este verbul „coace” (bake). Pentru a face forma prezentă „coace” la trecut (Past Simple), pur și simplu adaugi „d”, astfel încât timpul trecut să fie „a copt” (baked). Pentru timpul viitor, adaugi cuvântul will înaintea verbului, deci will bake (va coace, voi coace, vom coace etc.). Toate verbele care urmează acest model sunt verbe regulate.


Totuși, s-ar putea să ai unele probleme când vine vorba de verbe neregulate. Nu există reguli stabilite, deci trebuie să știi cum să conjugi fiecare cuvânt. Timpul trecut al lui take (a lua), de exemplu, nu este taked, așa cum ai putea crede, deoarece nu respectă regula ca bake, iar răspunsul corect este de fapt took. Timpul trecut al lui buy (a cumpăra) este bought, în timp ce al lui run (a alega) este ran și așa mai departe.


Cu toate acestea, poți găsi forma verbală potrivită pentru o propoziție chiar și cu verbe neregulate. Cum? Practică, practică, practică! Parcurge o listă de verbe comune, conjugă-le și folosește-le într-o propoziție.


Odată ce cunoști multe verbe în forme simple de prezent (Present Simple), trecut (Past Simple) și viitor (Future Simple), poți începe să exersezi cu prezent perfect (Present Perfect), trecut perfect (Past Perfect) și trecut continuu (Present/Past Continuous). Iată o scurtă descriere a acestor alte forme verbale.


8. Utilizează o aplicație!

Poate părea a fi înșelător, dar aplicațiile mobile te pot ajuta să înveți cu ușurință gramatica la orice nivel. Sunt convenabile și ușor de utilizat. Dacă le alegi pe cele potrivite, acestea te vor ajuta să parcurgi toți pașii pentru a învăța cu ușurință gramatica.



Care sunt alte modalități pe care le știi pentru a învăța cu ușurință gramatica?


Învățarea gramaticii este un proces lung, dar nu trebuie să fie greu și nu există niciun motiv pentru care nu te poți distra făcând asta. Poți învăța cu ușurință gramatica dacă utilizezii aceste 8 moduri. Dar există cu siguranță alte modalități de a face călătoria cât mai distractivă și incitantă. Spune-ne ce a funcționat pentru tine în comentarii!

159 views0 comments
bottom of page